Skip to content ↓

First piece in place

Credits:
Photo / Frances Bonet

A crane lowers a reinforcing bar cage into a 70-foot-deep trench on the Stata Center site on July 28. The cage -- the first piece of the permanent building to go into place -- is actually the reinforcement for a concrete-filled panel (one of 66 that will eventually be installed) that will form a wall in the center's three-story underground parking garage and service center. In a construction technique widely used in the Big Dig but new to the MIT campus, the cage was temporarily supported by a slurry wall, needed to hold back the soft surrounding clay that would otherwise collapse the deep trench.

A version of this article appeared in MIT Tech Talk on August 9, 2000.

Related Topics

More MIT News

Photo of five people seated on a stage with the MITEI logo in the background

Making hydrogen power a reality

Hydrogen fuel has long been seen as a potentially key component of a carbon-neutral future. At the 2022 MIT Energy Initiative Spring Symposium, industry experts describe efforts to produce it at scale.

Read full story